Hər gün ət yeyənlərdə bu xərçəng yaranır - XƏBƏRDARLIQ




Hər gün ət, xüsusən qırmızı ət yeyən insanlarda kolorektal - bağırsaq riski dəfələrlə artır.

Beş.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Oksford universitetinin alimləri bildirib.

Onların 476 min insan arasında apardıqları sorğuya əsasən, 175.000 insanda koloraktal xərçəng riski aşkarlanıb. Onların 2,5 min nəfəri 5-6 il ərzində bağırsaq xərçəngindən dünyasını dəyişib.

Bu insanların qida rasionunu təhlil edərkən məlum olub ki, orta hesabla gündə 70-75 qr qırmızı və ya emal olunmuş ət ( kolbasa, sosis, konserv və s) yeyənlər 20% daha çox kolorektal şişə yoluxub.

Əlavə olaraq bu xərçəngi alkoqol da aktivləşdirir.
Alimlər qırmızı əti həftədə 2 dəfədən artıq qəbul etməməyi tövsiyyə edir.

ÜST 2015-ci ildən emal olunmuş əti mədə və kolorektal xərçəng yaradan qida siyahısında birinci yerdə qərarlaşdırıb.
Просмотров: 220
Обнаружили ошибку или мёртвую ссылку?

Выделите проблемный фрагмент мышкой и нажмите CTRL+ENTER.
В появившемся окне опишите проблему и отправьте Администрации ресурса.

Şərh yaz

Kodu daxil edin:*
yenilə, əgər kod görünmürsə

Ay Media Company

Təsisçi və baş redaktor: Almaz Yaşar

Tel: (+99470) 250 22 52

[email protected]